تعریف داده Numric (عددی) : همانطور که مشخص است برای دادههای عددی مورد استفاده قرار میگیرد.
تعریف داده String (رشته) : داده رشته برای نمایش دادههای متنی مورد استفاده قرار میگیرد.این دادهها به صورت کدهای ASCII میباشند.که این دادهها به شکل تصویر میباشند و ارزش عددی ندارند.
کد ASCII روشی استاندارد جهت ذخیره کردن کاراکترهای الفبایی ، عددی و … است.
بلوک Numric در نرم افزارLabview:
برای مقادیر عددی در لب ویو باید از بلوک های عددی استفاده کرد. در نرم افزار Labview تعداد المانهای عددی بسیار زیاد است که برخی از این المانها عبارتنداز :Numric Control ،Numric Indicator، Slide ، Tank ،Meter ، Gauge و …
برای به کار بردن این المانها از مسیر پایین استفاده میکنیم.
Clik Right on Front Panel >>Modern >>Numric
انواع Numric Control در Labview :
Numric Control در واقع دریافت کننده اطلاعات میباشند و میتواند مقادیر عددی را دریافت کند و کاربر میتواند به صورت دستی در صفحه Front Panel تغییرات عددی انجام دهد ولی در Numric Indicatorفقط خروجی را میتوان دید و در واقع به عنوان نشان دهنده میباشد.
Slide همان میل بار میباشد که به عنوان مثال میخواهیم تغییر دما را نشان دهیم از Slide استفاده میکنیم که ماننددماسنج روی صفحه Front Panel نشان داده میشود.
Tank در واقع نشان دهنده مخزنی مانند است که تغییرات را میتوانیم به شکل مخزنی ببینیم. که می توانید با اتصال سنسور اندازه گیری ارتفاع مخازن مانند آلتراسونیک به لب ویو برای نمایش ارتفاع مخزن از این نمایشگر استفاده کنید.
Meter به صورت نیم دایره میباشد و بیشتر زمانی استفاده میشود که بازههای عددی مورد توجه است که به عنوان مثال میتوان ولت متر و یا آمپر متر در تابلو برقها را در نظر گرفت.
Gauge به صورت عقربه ای و دایره ای است که زمانی که عدد برای ما مورد اهمیت است مورد استفاده قرار میگیرد مانند مانومترها. از این نمایشگر می توانید برای نمایش میزان فشار که توسط استرین گیج و یا ترانسمیتر فشار اندازه گیری شده است ، استفاده کنید.
هر داده عددی به انواع متفاوتی دسته بندی میشود به عنوان مثال : Integer ، Single ،Double ، Byte که هر کدام از این نوع داده حجمی از حافظه را اشغال میکنند به عنوان مثال :
Byte —— >هشت بیت از حافظه را اشغال میکند.
Integer —– > شانزده بیت از حافظه را اشغال میکند.
نکته مهم :
در نرم افزار لب ویو با توجه به اینکه این نرم افزار یک زبان برنامه نویسی کاملا گرافیکی میباشد بر روی رنگ و شکل بلوکها تمرکز خاصی دارد به عنوان مثال متغییرهای عددی از نوع صحیح را با رنگ آبی و متغیرهای عددی از نوع اعشاری را با رنگ نارنجی مشخص کرده است.
برای اینکه بتوانیم انواع اعداد را داشته باشیم بعد از اینکه بلوک Numric را در صفحه Front Panelآوردیم کلیک راست کرده
Clik Right on Block >> Representation
به عنوان مثال برای مقادیر اعشاری با دقت زیاد بلوکی که با حروف DBL مشخص شده است را انتخاب میکنیم.
بلوک String در نرم افزار Labview:
برای به کار بردن این المان از مسیر پایین استفاده میکنیم.
Click Right on Front Panel >> Modern>> String & pathدر نرم افزار لب ویو برای دادههای رشته ای از بلوک String استفاده میکنیم که این بلوکها و سیمها بر روی صفحه بلوک دیاگرام بنفش رنگ میباشند.
String Control در واقع به عنوان یک دریافت کننده اعداد و حروف ، به شکل عکس میباشد و اعداد در String ارزش عددی ندارند.
String Indicator به عنوان یک نشان دهنده حروف و اعداد میباشد و کاربر نمیتواند آن را به صورت دستی در صفحه Front Panelتغییر دهد.
در متغیرهای String اعداد دارای ارزش عددی نیستند به عنوان مثال :
عدد ۱۲۳ را در نظر بگیرید در متغیرهای عددی ۱۲۳ یک عدد سه رقمی دارای یکان ۱ ، دهگان۲ و صدگان ۳ میباشد ولی اگر این متغیر به صورت String باشد ما فقط اعداد ۱ ، ۲ ، ۳ را میشناسیم و این اعداد دارای ارزش مکانی نمیباشند و به اصطلاح دادههای String مانند عکس میباشند.
نکته مهم: در متغیرهای رشته ای که دارای عدد میباشند و ما نیاز داریم روی این اعداد محاسبات ریاضی انجام بدهیم ، با یکسری دستورات ابتدا باید این رشتهها را به عدد تبدیل کنیم و بعد روی آن عملیات ریاضی مورد نظرمان را انجام دهیم.
مثال کاربردی : میخواهیم در یک پروژه اتوماسیون صنعتی از یک کنترلر دما که بر روی Bus RS485 میباشد میزان دما را تا یک رقم بعد از اعشار بخوانیم و بعد آن را روی مانیتور نشان دهیم.
جواب) ما با استفاده از نرم افزار Labview عدد ۱۸٫۲۵۱۱۲۷ را از ورودی آنالوگ میخوانیم برای اینکه بخواهیم تا یک رقم بعد اعشار را داشته باشیم باید یکسری عملیات سنگین ریاضی روی آن انجام دهیم ولی اگر این متغیر عددی را به متغیر String تبدیل کنیم و بعد ۴ کاراکتر آن را جدا کرده و از آنجایی که دیگر ارزش عددی نداریم میتوانیم تا یک رقم بعد اعشار این رشته را با یکسری دستورات نرم افزار لب ویو انتخاب کرده و بعد دوباره این رشته جدید را به Numric (عدد) تبدیل کرده و در نهایت آن را روی مانیتور نشان دهیم.
منبع: شرکت کنترل دیجیتال نوین